Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Dubbdäck ger bäst grepp på is

Pressmeddelande   •   Dec 01, 2015 09:51 CET

VTI:s stora test av slitna vinterdäck är klart. Testet visar att dubbdäck som är några år gamla tappar mer i prestanda än dubbfria vinterdäck, trots det har de dubbade däcken bäst grepp på halt underlag, även om gapet minskar.

– Vid jämförelsen mellan slitna och nya däck så tappar dubbdäcken 20–30 procent i prestanda medan dubbfria däck tappar omkring 10–15 procent. Men trots detta ger de slitna dubbdäcken överlag ett klart bättre isgrepp än slitna dubbfria däck, säger Mattias Hjort som är forskningsledare på VTI.

För de dubbfria däcken så är den nordiska typen i sin tur är klart bättre än den europeiska.
– De slitna europeiska vinterdäcken har överlag riktigt dåligt isgrepp och presterar till och med i nivå med de två testade sommardäcken, säger Mattias Hjort.

På riktigt hal is får dubben ökad betydelse och för de dubbfria däcken verkar skillnaden mellan däcktyperna, liksom skillnaden mellan nya och slitna däck, försvinna. Testerna visar att även rejält slitna dubbdäck presterar markant bättre än helt nya dubbfria vinterdäck på riktigt hala isunderlag.

Skillnaderna mellan de olika typerna av vinterdäck är mindre på snö än på is. När det gäller snögrepp så har nordiska dubbfria däck generellt något bättre grepp än dubbdäcken. Även på snö utmärker sig de slitna europeiska dubbfria däcken, och har ett klart sämre grepp än de andra två typerna av vinterdäck.

Premiumdäcken hade överlag bättre prestanda jämfört med budgetdäcken både på is och snö. Detta gällde såväl nya som slitna däck.

77 däck testades
Syftet med VTI-rapporten Test av is- och snögrepp för slitna vinterdäck var att undersöka hur väggreppet för de olika typerna av vinterdäck försämras med ålder och slitage. Särskild fokus har varit jämförelsen mellan dubbade och dubbfria vinterdäck.

Totalt har 77 däck testats, 27 nya och 50 begagnade. Däcken har testats på slät is samt på packad snö. Alla däcken har testats med VTI:s däckprovningsutrustningar. Dessa tester mätte däckens broms- och styrprestanda. En del tester gjordes också med riktig bil på Testworlds anläggning i Finland samt på Arctic Falls anläggning i Vidsel där broms- och accelerationsprestanda mättes.

Däcken delades upp i tre huvudkategorier; dubbade däck, dubbfria vinterdäck av nordisk typ och dubbfria vinterdäck av centraleuropeisk typ. Både billigare och dyrare däck, så kallade budget- respektive premiumdäck, har testats. De slitna däcken valdes ut efter en kartläggning av skicket hos begagnade däck i fyra olika däckhotell, varav två i stor-Stockholmsområdet. Alla slitna däck hade mönsterdjup mellan 5 och 7 millimeter och genomsnittsåldern för däcken inom de olika kategorierna var 5,5 år.

Kontakt: Mattias Hjort, forskningsledare VTI, 013-20 42 91

Läs rapporten i sin helhet här

Läs mer om vinterdäck här

Se filmen om Mattias Hjort och om hans forskning om däck:

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet är ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder är dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Borlänge och Lund.