Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Pressinbjudan: Välkommen till pressträff vid Transportforum 2020

Pressmeddelande   •   Dec 16, 2019 07:40 CET

I samband med öppnandet av Transportforum 2020, Nordens största årliga konferens för transportsektorn, håller VTI en pressträff den 8 januari. Här berättar vi och andra aktörer om ny kunskap inom transportområdet. Konferensen och pressträffen hålls i Konsert och kongress i Linköping.

2020 är den 37:e gången som VTI arrangerar Transportforum. Två fullspäckade dagar, 8-9 januari, för kunskapsutbyte och nätverkande. Konferensen innehåller totalt drygt 90 sessioner med över 350 presentationer om den senaste kunskapen inom transportområdet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth inledningstalar.

Tema för årets inledande session: Ändrade beteenden, en förutsättning för ett transporteffektivt samhälle. Vi behöver förändra på vilket sätt och hur mycket vi reser och transporterar till det transporteffektiva samhället. Under inlednings sessionen diskuteras frågor med anknytning till det. Medverkar gör bland annat Sverker Jagers, professor vid Göteborgs universitet, Annika Nordlund, docent vid Umeå universitet och Francisca Ramsberg, författare till ESO-rapporten "När det rätta blir det lätta". Moderator är Karin Klingenstierna.

Pressträff 8 januari

Innan konferensen öppnas hålls en pressträff:

Tid: 08.30 – 09.30

Plats: Pressläktaren, plan 2, Konsert och kongress Linköping

Program:

 • Årets Transportforum: över 90 sessioner och inledning om klimatmål och effektiva transporter
  Tomas Svensson, VTI:s generaldirektör berättar om konferensen
 • Vad händer inom cykelforskningen? Cykelcentrum vid VTI presenterar senaste och pågående forskningen.
  Anna Niska, föreståndare Cykelcentrum vid VTI
 • Mikroplaster från vägtrafiken – vad vet vi? VTI presenterar vad som kommit fram hittills i ett regeringsuppdrag om mikroplaster.
  Mikael Johansson, forskningschef VTI
 • Antal omkomna och skadade i trafiken 2019, samtliga transportslag
  Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör
 • Fler resor, avgångar och underhållsarbeten än någonsin - så var järnvägsåret 2019
  Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör

Deltagande i konferensen

Är du reporter och vill delta i konferensen? Då kan du begära ackreditering för att gå kostnadsfritt på konferensen. Det gör du genom att följa instruktionerna om anmälan för press/media på VTI:s webbplats

Pressrum

Media är också välkomna att använda pressläktaren, våning 2 i Konsert och Kongress under övrig tid under konferensen. Wi-fi finns i konferenslokalerna, inklusive i pressläktaren.

Mer information

www.vti.se/transportforum finns mer information om konferensen, om anmälan och program.

Kontakta Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig på VTI för mer information om pressträffen.

eva-mari.lofqvist@vti.se, 013-20 42 08

Använd gärna #tforum20 i sociala medier!

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet är ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder är dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, Borlänge och Lund.